Forumindex Danger Zone
Om klättring i Södermanland
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Holländskt porslin (8a+/8b) repeterad

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Klättring i Södermanland
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
admin
Site Admin


Registreringsdatum: 14 april 2008
Inlägg: 52

InläggPostat: 2012-04-22 20:54:20    Rubrik: Holländskt porslin (8a+/8b) repeterad Svara med citat

Erik Massih repeterade i dag Holländskt porslin på Simonsberget i fri stil, utan att använda det chippade greppet. Ordet "repetera" är lite missvisande, egentligen har leden fått sin första, sanna fria bestigning.

Han uppskattar graden till 8a+ eller 8b, fransk grad.

Holländskt porslin är en del av den svenska klätterhistorien. Den första klättraren som lyckades bemästra den exponerade, greppfattiga skölden var Per Calleberg. Året var 1985 och Calleberg gjorde den första aidbestigningen. Han döpte leden och gav den graden A2.

1989 förstärkte Anders Lundahl leden med tre borrbultar, gjorde den fritt och döpte den i sin tur till Bessemer. Förutom bultarna säkrade han med en pitong, en fast placerad kil samt stoppers. Lundahl hävdade graden 9/9+ (ca 8b+), vilket då skulle ha gjort leden till den svåraste i Sverige.

Det var dock inte bara bultar som 1989 dök upp på Holländskt porslin, utan också en djup pocket för 3-4 fingrar, omsorgsfullt borrad av en okänd person. Misstankarna föll omgående på Anders Lundahl.

Ilskan var stor bland många klättrare. Simonsberget var redan på den tiden ett av de klassiska tradbergen i Sverige, ochippat (åtminstone fram till 1989) och med ett minimum av borrbultar. En för ovanlighetens skull surmulen Per Calleberg åkte till Simonsberget, tog bort bultarna och spacklade igen såväl bulthål som det chippade greppet.

På SKF:s årsmöte på Flottsbrogården i Stockholm i maj 1990 stormade debatten. Anders Lundahl var förbannad över Callebergs tilltag och påstod sig vara fullständigt oskyldig till chippingen. Vem det annars skulle ha varit som borrat fram ett grepp framkom aldrig. Per Calleberg stod på sig och försvarade restaureringen av leden.

Sedan Lundahls skandalomsusade bestigning för 23 år sedan har ingen klättrat Holländskt porslin fritt. Fram tills i dag. Erik Massih tränade först in rörelserna på topprep. Därefter tog det en handfull försök, utspridda över lördag och söndag, innan leden satt. Det kan noteras att Massih anser att leden är lättare än ursprungliga 8b+, trots att det chippade greppet fortfarande är igenspacklat.

Med Per Callebergs godkännande har Holländskt porslin åter försetts med borrbultar, numera 4 st (pitongen är borttagen). Det råder egentligen bultförbud på Simonsberget, men eftersom det rör sig om en ombultning av en befintlig, tidigare bultad led så är det inom regelverket.

Så här beskrev Anders Lundahl leden: "Sveriges svåraste! En linje utan motstycke. En kreation med sekvenser så fulländade att orden inte räcker till." Erik Massih är måhända inte lika extatisk, men ger likväl ett högt betyg åt leden.

För er som vill klättra den: Börja på samma ställe som det ursprungliga insteget till Graviditetsleden. Klättra rakt upp genom den blockiga terrängen. Massih lade några kammar här. Fortsätt upp på den framträdande, platta skölden som säkras med 4 borrbultar i rad. På den svalutande skölden följer man en spricka. I slutet går man till höger och in i en annan spricka. Massih lade ett par kilar och en friend i slutet.

/Andreas H


Senast ändrad av admin den 2012-04-23 11:51:28, ändrad totalt 3 gånger
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
admin
Site Admin


Registreringsdatum: 14 april 2008
Inlägg: 52

InläggPostat: 2012-04-22 21:04:57    Rubrik: Svara med citat

Glömde säga att Holländskt porslin nu är den svåraste leden i Södermanland, följd av Moonwalker (8a) på Bistaberget.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Klättring i Södermanland Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.04 sekunder att ladda.